Tänk
att du kan bidra med goda val varje dag så att framtidens miljö blir grön. Idag
släpps alldeles för mycket gifter ut i naturen p.g.a. icke hållbara
odlingsmetoder. Genom att handla mer ekologiskt kan du hjälpa till att kämpa
mot en giftfri värld och bättre levnadsvillkor för djuren!
Ekologisk mat innebär mat utan innehåll av gifter. Bönderna använder endast naturligt gödsel och sprutar inte gift på grödorna. I den icke-ekologiska maten finns det en stor mängd bekämpningsmedel, konstgödsel som bidrar till övergödning av vattendrag och andra miljögifter, som vi får i oss när vi äter. Även djur och växter får i sig dessa gifter.
I icke-ekologisk mat finns det mycket restavfall, något som är mycket ovanligare i eko-mat. Anledningen till att man kan hitta restavfall i ekologisk mat är för att bekämpningsmedel sprids ut i naturen och kan finnas kvar där länge. Odlingar i närheten kan även drabba ekologiska odlingar eftersom bekämpningsmedel länge kan finnas kvar i luften. Det är svårt att skydda odlingarna fullt ut. Maten kan smutsas alltså ner av den redan förorenade naturen. Arbetare på icke-ekologiska odlingar utsätts för stora risker att få sjukdomar, just för att de riskerar att komma i nära kontakt med farliga kemikalier hela tiden.
Alla dessa gifter från vanliga odlingar är dåliga för miljön. Vidare så används ofta kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel i orimliga mängder vilket skapar rubbningar i hela ekosystemet då dessa sprids i exempelvis sjöar och vattendrag. Rester kan spridas långväga och har påträffats i atmosfär och grundvatten världen över.
På sistone har det debatterats i media att ekologisk odling kanske inte är lika bra som förespråkarna framhäver. Ett exempel lyfts upp i artikeln ”Ekologisk odling – vägen till svält” från den 17:e november 2014. Artikeln är skriven av forskarna Holger Kirchmann, Lars Bergström, Thomas Kätterer och Rune Andersson med kopplingar till Sveriges Lantbruksuniversitet. De påstår att konsumenterna inte får en bättre miljö eller bättre livsmedel om de köper ekologiskt odlad mat. De säger att de ekologiska skördarna innebär minskad effektivitet och att det därför är sämre för oss genom att vi i framtiden riskerar att inte kunna försörja världen med mat. De nämner inte heller att de större icke ekologiska skördarna kommer att kosta de framtida generationernas tillgång till rent vatten och bördiga jordar. Ytterligare en aspekt som inte nämns i debattartikeln är det vanliga lantbrukets användning av kemiska bekämpningsmedel. De ekologiska bönderna i Sverige och världen bidrar inte till att förorena våra jordar och vattendrag med rester av bekämpningsmedel, och vi får inte heller i oss rester av det när vi äter.
I artikeln ”Göra Skillnad” från Svenska dagbladet säger Carl Folke, professor i naturresurshushållning såhär; ”Vi människor har blivit ekologiska analfabeter i vår vardag. Vi ser inte längre sambanden mellan naturen och utvecklingen av våra samhället och ekonomier”. Han menar att vi människor ser miljöfrågan som en belastning. Vi måste tänka mer på vår miljö och inte bara ignorera problemen.
En annan orsak till att välja ekologisk mat är för
djurens skull. Djur som lever på ekogårdar har ett bättre och mer naturligt
liv. De får bättre foder och får vara utomhus i princip hela tiden, vilket även
leder till att maten smakar bättre och man kan äta med tanken att djuren har
haft det bra. Djurens ungar separeras inte heller bryskt utan tillbringar sin
första tid i trygghet och får dia.
Ofta när man frågar folk varför de inte köper ekologisk mat svarar de flesta med att ”det är för dyrt”. Ekologisk mat är dyrare än icke ekologisk. Men i Sverige har vi aldrig lagt så lite pengar på mat som vi gör nu. Vi prioriterar numera prylar och resor. Enligt naturskyddsföreningen slänger vi en tredjedel av maten och lägger hela 40 % av matutgifterna på tomma kalorier som läsk och godis. Om vi hade prioriterat annorlunda skulle vi kunna ha ett större ekonomiskt utrymme för att äta ekologisk mat.
Ekologisk mat förbättrar den miljö vi vistas i och vår hälsa. En ekologisk uppfödning ger också köttdjuren ett värdigare liv. Kostnaderna blir kortsiktigt högre men på lång sikt är det en investering, och av denna anledning vill jag uppmana er alla till köpa mer ekologiskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar