torsdag 19 februari 2015

Debattartikel: Sänk rösträtten till 16 år av Jonathan Lenander Sa1b

Ungdomar i Sverige idag är verkligen inte dumma och inte heller omedvetna. De har åsikter precis som alla andra och de kan mycket väl vara lika igenomtänkta och välgrundade precis som vilken annan vuxen persons åsikter som helst. Många ungdomar engagerar sig i olika politiska ungdomsförbund och liknande tillställningar. Därför är det inte rätt att de inte skulle få delta med sina åsikter att forma samhället lika mycket som de äldre.

Jag tycker att vi ska sänka rösträtten till åtminstone 16 för att få en bättre representation av den yngre befolkningen. En stor anledning varför 16 åringar borde ha rätt att rösta är för att de ska ha samma möjlighet att vara med och bestämma Sveriges politik och framtid. Större delen av politiken rör sig om frågor som även berör dem eller kommer att beröra dem när de blir äldre. Frågor om skolan och kollektivtrafik etc. Som Jörgen Bjärkernäs, lokalt språkrör för miljöpartiet, säger i artikeln MP vill att 16-åringar ska få rösträtt publicerad den 19 september 2013 ”En ålderssänkning kan med stor sannolikhet antas påverka politiken att bli lite friare och lite nyare och bidra till att vrida samhället i en mer ungdomsvänlig inriktning”. Detta är något som jag tycker är viktigt, att vi går i en ungdomligare riktning. Sänker man rösträtten kommer det bli lite jämnare fördelning av unga och gamla och på det sättet lär vi få en mer rättvis bedömning av frågor som berör oss alla.

Det finns många som argumenterar för att ungdomar ofta kan vara inkompetenta eller omogna eller rent ut av inte kan tillräckligt mycket för att få rösta. Att de hade röstat på sådana saker de inte vet någonting om eller har fel perspektiv på. Men det är just olika perspektiv som demokrati handla om, att kunna ha egna åsikter och få dem hörda och inte vara tvingad att tycka och tänka som alla andra. Jag vet att ungdomar faktiskt kan väldigt mycket och har koll på mycket, inte minst deras egna åsikter. Demokrati för mig borde handla om att alla ska få ta del av att styra och leda landet. Alla som har en åsikt borde få uttrycka den. Det är den idén som jag gillar, att alla skulle ha en chans att leva efter sina åsikter.

Anton M diskuterar i artikeln Låt ungdomar vara med – sänk rösträtten till varför ungdomar borde få vara med och rösta i Sverige. Han påpekar sina åsikter om att han inte tycker det borde var kompetens som avgör om du får vara med eller inte utan att så många som möjligt ska få chans att göra så. Det håller jag verkligen med om, eftersom det också finns många lika inkompetenta vuxna som röstar så blir åldern nästan irrelevant. När ungdomar fyller 18 blir de myndiga. Man får inte körkort innan 18, inte dricka alkohol och inte gifta sig. Så varför ska rösträtten behandlas något annorlunda? Är inte det minst lika ansvarstagande som att köra en bil? Saken är den att det finns säkert väldigt många ungdomar som är redo att köra bil redan flera år innan 18 men så finns det också de som inte är trafik-mogna för en många år efter. Att folk säger att om man ger rösträtt till 16 åringar så kommer alla rösta på Piratpartiet och SD är fånigt. Om nu man drar alla över en kant och påstår att alla unga hade röstat på dessa partier så är det väl tydligen dit våra ungdomar vill styra landet när de kommer vara de vuxna.

Den största orsaken till varför jag tycker att 16 åringar ska få rösta är att många vill och vet vilka åsikter och partier de stöttar. Att deras röst inte räknas bara för att de inte är myndiga är inte det jag skulle kalla rättvist. De som säkert representerar ett parti och kanske aktivt engagerar sig i politiken ska få uttrycka sin åsikt precis som att vuxna får det. Sveriges ungdomar är allt annat än korkade. Att de som vill och vet, oavsett ålder ska bli nekade sin röst följer inte vår så-kallade demokrati i min mening. Därför borde vi åtminstone sänka rösten till 16 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar